Wie schuift het?

Steven de Laet is vanaf het begin betrokken bij het Rietveld Theater. Hij is vrijwilliger in het kernteam en coördineert de klus- en techniekteams. Met zijn bedrijfje Maanvis Producties programmeert hij de wereldmuziekserie Spice Up Your Life, beheert hij de technische installaties van het theater en verzorgt hij de techniek bij voorstellingen.

Het lijkt veelomvattend, maar heeft allemaal met elkaar te maken – met het laten functioneren en steeds verbeteren van het theater. De verschillende invalshoeken vind ik interessant. Het doe-het-zelf-principe en het samen bouwen aan iets, spreken me erg aan. Je kunt hier je eigen werk creëren. In mijn geval heeft dat vooral met techniek, programmeren en onderhoud van het pand te maken; met het optimaliseren van de beleving van de bezoeker.

Toen Theaternetwerk Delft het Rietveld Theater opzette was er behoefte aan menskracht. Van origine ben ik geluidtechnicus en ik heb veel in Nederlandse theaters vertoefd als verkoper van geluidapparatuur. Met een stichting organiseerde ik festivals, evenementen, cursussen, workshops en concerten. Nu combineer ik mijn technische achtergrond met de kennis over de theaterwereld en mijn ervaring in het organiseren van culturele activiteiten.

Het pand is een oud schoolgebouw. De theatergroep die het voorheen gebruikte, had van de gymzaal een theaterzaal gemaakt met een technisch grid en een tribune. Dat was een prachtig startpunt. We hebben daarna de technische installaties aangeschaft. Ik beheer en onderhoud ze, zet alles klaar en regel, wanneer nodig, een technicus die de voorstelling draait. Soms ben ik dat zelf, vaak ook niet. Daarnaast coördineer ik het klusteam. Voortdurend moeten dingen aangepast of gemaakt worden. Door deze functies weet ik veel over het gebouw, de mogelijkheden en wensen.

De verschillende rollen die ik heb, als vrijwilliger in het kernteam en beroepsmatig als technicus en programmeur, versterken elkaar. Het onderscheid is wel belangrijk. Programmeren en de techniek verzorgen bij een voorstelling vergen veel kennis en expertise. Het niveau van een theater staat of valt met de kwaliteit van de techniek en de kennis en kunde van de technici. Mijn streven is dat je als bezoeker eigenlijk niet in de gaten hebt dat er überhaupt techniek aan te pas komt. Zo beleef je de voorstelling het best.

Eigenlijk ben ik het mannetje dat in een blauwe stofjas door het gebouw loopt, op wie je blindelings kunt terugvallen en die alles weet omdat hij al zo lang meedraait. Ik trek wel eens de haren uit mijn hoofd als iets voor de honderdste keer fout gaat. Tegelijkertijd zie ik dat als mijn eigen tekortkoming, dan had ik het beter moeten regelen. Maar ik ben vooral trots, op wat er in vijf jaar is bereikt en op iedereen die daaraan heeft bijgedragen. De inzet en betrokkenheid van al die mensen is heel inspirerend.

Steven de Laet

technicus | programmeur