Spin in het web

We gaan terug naar september 2013. Tamara is op zoek naar een plek waar ze vrijwilligerswerk kan doen. Bij toeval komt ze op de website van het Rietveld Theater. Na een gesprek met bestuursvoorzitter Maarten Freriks, is deze zo enthousiast dat hij haar meteen vraagt: “Wanneer kan je beginnen?”

Gaandeweg gaat Tamara steeds meer doen voor het theater om uit te groeien tot de spin in het web: zij organiseert de programmering, bouwt en verbouwt de website, doet de volledige PR en is aanspreekpunt voor iedereen die iets met het Rietveld Theater te maken heeft.

Een blik achter de schermen…

 “Ik ben begonnen met de wat kleinere projecten, zoals een project voor kinderen van de voedselbank en cursussen opzetten voor senioren. Later ben ik een nieuwe website gaan maken, die meer toegankelijk en overzichtelijk is. Daarna volgde de Serious Request Week in 2015.

Ook vond ik aansluiting bij de PR groep, nu ben ik volledig verantwoordelijk voor de PR van het theater.  Voor de programmering werk ik samen met een netwerk van programmeurs om te zien wat goed past in ons theater. Als voorstellingscoördinator, regel ik wat er nodig is voor de voorstellingen. Een hoop werk dus!” vertelt Tamara enthousiast.

Het Rietveld Theater is een doe-het-zelf theater, dit betekent dat huurders het meeste zelf moeten regelen. Wel kijkt Tamara altijd even mee met de artiesten of programmeurs, wat iedereen erg fijn vindt.

Vijf jaar nadat Tamara het Rietveld Theater binnen stapte was zij eraan toe om een stapje terug te doen als vrijwilliger en te gaan starten als ZZP-er. Zij kan de werkzaamheden als ZZP-er en haar werkzaamheden voor het theater goed combineren en in veel gevallen zal het ook een combinatie blijven. 

Pareltjes

“Wat ik aanpak ter verbetering doe ik, omdat ik zie dat het goed werkt voor het theater. De eerste jaren waren veel van mijn initiatieven gericht op het vergroten van het aantal bezoekers, zoals het vernieuwen van de website, en veel gebruik maken van sociale media. Nu de bezoekersaantallen flink zijn toegenomen en we vaker uitverkochte zalen hebben ben ik mij meer gaan richten op het vergemakkelijken van de verkoop van de online tickets, zowel voor de bezoekers als de vrijwilligers die ermee moeten werken.” 

De eerste jaren was er vaak een tekort aan menskracht om het hele theater te laten draaien, waardoor de bestuursleden vaak in de uitvoering bezig waren. Nu alles organisatorisch goed in elkaar zit kan het bestuur meer op afstand besturen en zich meer richten op de koers van het theater.  Momenteel zijn ze bezig met het ontwikkelen van een langetermijnvisie. Dat is heel fijn, en goed voor het theater. Zo wordt er bijvoorbeeld bepaald welke programmering passend is bij het Rietveld Theater.

“Ik hou erg van mijn werk en krijg er energie van. Waar ik met name van geniet zijn de ‘pareltjes’ op het podium. Maar ook het feit dat we het theater draaien met vrijwilligers vind ik heel bijzonder. Het gevolg hiervan is dat we onze prijzen laag kunnen houden, zodat ook mensen met een wat smallere beurs naar het theater kunnen.”

Tamara sluit af met: “Als ik naar de toekomst kijk hoop ik dat het Rietveld Theater een nog prominentere plek krijgt in Delft, en dan als de Kleine Zaal, waar alle Delftse inwoners van kunnen komen genieten.”

 

Tamara Kuipers

pr- en voorstellingscoördinator & programmeur