Wethouder Bas Vollebregt

Bas Vollebregt is Wethouder van Cultuur in Delft. Wij vragen hem hoe hij denkt over cultuur in de stad en de plaats die het Rietveld Theater daarin inneemt.

Bas noemt zichzelf een echte cultuurliefhebber. “Cultuur is voor mij ontspanning, even heel actief en aandachtig met iets anders bezig te zijn. Mijn voorkeur gaat in eerste instantie uit naar cabaret en theater. Daarnaast bezoek ik als Wethouder van Cultuur ook andere cultuuruitingen, dat is één van de voordelen van deze functie.”

Vanuit het wethouderschap bekeken ziet Bas Vollebregt dat cultuur voor veel mensen -naast ontspanning- ook andere toegevoegde waardes heeft, zoals even de deur uit zijn, andere mensen ontmoeten, vrijwilligerswerk verrichten, enz.

Vette waardering voor de vrijwilligers

Het Rietveld Theater heeft Bas zo’n zes jaar geleden leren kennen, bij het Fringe Festival. “Ik ben ook bij andere voorstellingen in het Rietveld geweest, met name een aantal cabaretvoorstellingen.” Bas vertelt: “Het Rietveld Theater vind ik uniek binnen het cultuuraanbod van Delft. Niet alleen door het gebouw, maar ook door het kleinschalige karakter van het theater.” Vollebregt noemt het aanbod wat meer experimenteel, soms met een ´rauw randje´.
“Heel sterk vind ik dat het theater helemaal draait op vrijwilligers, daar wil ik graag mijn waardering voor uitspreken. Heel gaaf dat zoveel mensen zich daarvoor in willen zetten!”

Het Rietveld Theater neemt volgens de wethouder een eigen plekje in binnen het totale cultuuraanbod in Delft. Hij zegt: “Het is belangrijk om een aanbod te hebben dat elkaar aanvult, en dat gebeurt in Delft op een zeer goede manier. Het Rietveld Theater zoekt zelf naar samenwerkingspartners en heeft hiertoe een groot netwerk opgebouwd.” Bas Vollebregt benoemt dat het Rietveld Theater juist ook een belangrijke rol heeft als cultuuraanbieder in Delft met mensen werkt die zelf de culturele kant op willen gaan, misschien wat buiten de gebaande paden bezig zijn. Zij kunnen bij het Rietveld Theater hun eigen voorstelling programmeren, en dat is echt uniek.

“Waar nog winst valt te behalen, is mij opgevallen, is dat er nog steeds mensen zijn die het Rietveld Theater niet echt kennen, ook al wonen ze er vlakbij.”

Een kwalitatief goed totaalaanbod

“Delft staat hoog in de top van cultuursteden in Nederland, en daar mogen we heel trots op zijn!”, aldus Bas. “Daar hebben alle medewerkers en vrijwilligers bij alle cultuuraanbieders in Delft heel hard voor gewerkt. Jullie zijn als verschillende cultuuraanbieders niet bezig om elkaar weg te concurreren, maar eerder om de samenwerking aan te gaan. Er wordt juist gericht waar ieders expertise ligt, gericht op een kwalitatief goed totaalaanbod in Delft. Het Rietveld is erg op zoek naar de toegevoegde waarde die het theater kan bieden voor Delft.”

In de toekomst kijkend hoopt de wethouder dat we als theater onze unieke plek in Delft kunnen behouden. Dat we een klein theater blijven, om daarmee ons eigen karakter niet kwijt te raken: een doe-het-zelf theater, gerund door vrijwilligers. Bas Vollebregt sluit af met: “De Gemeente zal daarin een ondersteunende rol hebben -al dan niet met middelen- en in de gaten houden dat de afstemming goed blijft plaatsvinden. Zodat elke aanbieder zijn eigen plekje daarin heeft. Zoals gezegd organiseren de cultuuraanbieders dit nu zelf al heel goed en ik ben daar trots op.”

Door: Joke Kouwenhoven

Bas Vollebregt

Wethouder Cultuur