Recept Bapao

Bapao van kreeft met Atjar van wintergroente en schaaldierencurry

Materiaal

Mengkom

Maatbeker

Pan

Pollepel

mes

Snijplank

Pan

Stoommand of grote pan

bakpapier

Bapaodeeg max 

Componenten
Mix voor bapao

Kreeftenvlees 

Vulling

Prei 

Kerrie

Doe de mix voor bapao in een kom en maak er een kuiltje in. Doe in het kuiltje warm water, meng het water rustig door de mix heen en kneed het daarna tot een glad deeg. Kneed het daarna op het aanrecht nog 5 minuutjes door en doe het terug in de kom. Dek het af met wat folie en laat het minimaal 45 minuten tot 1,5 rijzen.

Atjar van wintergroente

Componenten

Oerpeen

Chiogga biet

Groen kool

Peterseliewortel

Bosui 

Atjar specerijenmix

Azijn

Suiker

Water (zelf toevoegen)

Neem een kleine pan. Doe de azijn, suiker en water in de pan en breng aan de kook, voeg nu de specerijen toe en zet van het vuur. 

Snijd de oerpeen in kleine blokjes, de chiogga biet in kleine blokjes, de Groene kool snijden we in reepjes en de peterseliewortel snijden we ook in fijne reepjes. De bosui snijden we in ringen. 

Breng de atjar weer aan de kook en doe eerst de winterpeen en chioggabiet erbij, kook dit zachtjes voor 1 minuut, doe vervolgens de peterseliewortel, groen kool erbij en kook nog even door. Haal het geheel van het vuur. En laat afkoelen, terwijl het afkoelt werken de zuren ook in op de groentes

Schaaldierencurry

Componenten

Schaaldierenmix, rivierkreeft, garnaal en krab
green curry paste

Schaaldierensoep

Kokosmelk

Gesnipperd uitje

Knoflook

Doe een beetje olie in een pan en fruit het uitje en de knoflook zacht aan. Voeg na 30 seconden de greencurry erbij en bak dat een beetje. Na 30 seconden doe je de schaaldieren bouillon erbij en kook breng het aan de kook. Doe vervolgen de koksmelk erbij en kook dit in tot ongeveer 1/3 over is en de dikte goed is. Doe het vlees er op het laatste moment pas bij als je het gerecht gaat afmaken 

Kreeftenvulling. 

Snijd de prei in fijne reepjes. Dit moet niet te grof zijn. Doe wat olie in een kleine pan en doe de kerrie er in. Laat dit ongeveer een 20 seconden zachtjes stoven en doe dan de prei erbij. Stoof de prei ongeveer in 2 minuten gaar. Voeg een snuf zoet en peper toe. Haal de pan van het vuur en voeg het kreeftenvlees toe. Roer dit voorzichtig om en laat het geheel afkoelen. Wanneer het lauwarm is voeg je de garnalenfarce* toe en spatel je de kreeft erdoor.

Bapao

Het Bapaodeeg moet nu ongeveer verdubbelt zijn in hoeveelheid en mooi luchtig zijn. We verdelen het bolletje in 2 delen. We bollen eerst het broodje op en daarna pletten we het licht. De vulling van kreeft leg je midden op het deeg, vervolgens vouw je het deeg om de vulling heen.

Wanneer de bapao’s klaar zijn leggen we ze in een stoommandje (bamboemandje) klaar.  Neem een pan waar deze mand precies op past en vul deze tot de helft met water. Je kan hier ook bouillon voor nemen, of wat kruiden aan het water toevoegen. Breng het water aan de kook.

Afwerking

Zet de bapao op de pan met kokend water. De bapao heeft ongeveer 15 minuten nodig om gaar te worden. Wanneer de bapao in de mand zit gaan we de curry warm maken. Wanneer de curry kookt haal je het van het vuur en roeren we het schaaldierenvlees doorheen. Breng de curry hierna bij voorkeur niet meer aan de kook want dan gaart het vlees door. Roer de bosui door de atjar heen. Vervolgens halen we de atjargroentes uit het vocht en leggen het kort op een keukenpapiertje op het vocht at te deppen.