Programmeur Marian Ruijgers

“Volg je gevoel, doe wat jij leuk vindt”, is het advies van Marian Ruijgers. Haar leeftijd is alleen af te leiden uit de berusting die zij in het leven heeft gevonden. Vroeger kon ze zich nog wel eens druk maken over dingen ze anders had kunnen doen. Tegenwoordig heeft ze geen spijt meer. “Alles in mijn leven heeft zo moeten zijn, dus waarom zou ik spijt hebben? Wat een rust geeft dat.”

Liefde voor podiumkunst

Marian is initiatiefneemster van Theater Overdag en de Rietveld Productie. De liefde voor podiumkunst loopt als een rode draad door haar leven. Als klein meisje speelde zij in haar eentje toneelstukken, op zolder in het ouderlijk huis in Limburg. Publiek was niet nodig, ze vond het heerlijk. Op haar twintigste wilde Marian de wereld in trekken. Na Parijs en Zwitserland belandde ze via de liefde in de wereld van de klassieke muziek. Zij kwam in Delft terecht omdat ze zwanger was van een Delftse mijnheer en vond een baan bij het, inmiddels opgeheven, Gewestelijk Orkest voor Zuid-Holland.

“Ik ben vanaf de eerste dag verliefd op Delft. Ik zie me nog staan op het bruggetje over de Oude Delft, keek naar de Oude Jan en dacht gelijk: “oh ja, hier kan ik absoluut wonen.”

Marian werkte enkele jaren als maatschappelijk werkster, daarna loopt de rode draad door. Het toeval bracht haar bij De Waag, destijds het kleinste theater in de omgeving. Dit was de plek waar ze Theater Overdag leerde kennen. Toen werd besloten dat De Waag zou gaan sluiten, was afgesproken dat Marian zou komen te werken in het nieuwe Delftse theater De Veste. Het lot besliste anders. Voor Marian was dit een lastige periode. Achteraf gezien denkt ze dat het leven zo heeft moeten lopen. “Mijn moeder werd erg ziek. Met een betaalde baan had ik nooit goed voor haar kunnen zorgen.”

Verbeter je omgeving

Zes jaar geleden ontdekte Marian het Rietveld Theater. Toen haar werd gevraagd wat ze wilde doen, wist ze het gelijk; Theater Overdag moest terugkomen. Als senior zag ze het als haar taak om ook voor de ouderen in de stad wat te organiseren. “Ik ben altijd een wereldverbeteraar geweest, maar je komt erachter dat je de wereld niet kunt veranderen. Wat je wel kunt doen, is in je eigen omgeving zorgen dat het beter wordt.”

Misschien heeft het feit dat ze niet zozeer op zoek was naar bevestiging ertoe geleid dat de theatercirkel rond is. Of komt het toch doordat ze haar eigen advies heeft opgevolgd? Theater de Veste heeft namelijk sinds dit seizoen een eigen productie van Theater Overdag. Marian moest glimlachen toen ze hoorde dat haar liefde en opgedane kennis voor het theater toch uiteindelijk ook naar De Veste leidde. “Daar ben ik stiekem toch wel trots op!”

Een nieuw project van Marian voor senioren is Zinges Podium; speciaal bedoeld voor zangliefhebbers van 50 jaar en ouder.

Marian Ruijgers

Programmeur