Interview

In gesprek met Joke Kouwenhoven

Waargebeurde verhalen uit onze mooie stad

Op 20 juni wordt de nieuwste editie van ‘Delft vertelt’ eindelijk weer eens met live publiek opgevoerd. Joke Kouwenhoven is blij toe. “Tussendoor hebben we één livestream gehouden,” zegt ze. “Dat was leuk, maar toch ontbrak er iets. Bij ‘Delft Vertelt’ is het juist zo belangrijk dat de verteller en het publiek oogcontact met elkaar hebben.” 

Dat gaat dus nu gebeuren, zij het met beperkt publiek. Dertig personen mogen de zaal van het Rietveld Theater in, op veilige afstand van elkaar. “Daarom hebben we ervoor gekozen dat de voorstelling twee keer opgevoerd worden: de eerste keer van 13.00 tot 14.30 uur en de tweede keer van 15.30 tot 17.00 uur. Het is dezelfde voorstelling met dezelfde vertellers,” verduidelijkt Joke. “Wat ook erg fijn is: de bar is weer open! Veel mensen misten het napraten in de foyer. Dat kan nu weer en de vertellers mengen zich graag tussen het publiek.”

‘Delft Vertelt’ is nu zo’n vier jaar een vaste serie in het Rietveld Theater. Hoe is dat zo gekomen? Joke is al vanaf het prille begin bij het theater betrokken. “Ik weet niet meer precies hoe ik er destijds bij verzeild ben geraakt. Volgens mij zag ik een bericht in de Delftse Post,” herinnert Joke zich. “In de beginperiode was er een Theatercafé op zondagmiddag. Het was een gevarieerd programma met muziek en beginnende cabaretiers. Dat sprak me aan. Er waren nog weinig vrijwilligers. Ik heb me toen aangemeld om te klussen.” 

Van klusser rolde Joke in de bardienst en later werd zij gastvrouw. Daarnaast was (en is) zij verbonden aan de Vertelkring Delft, opgestart door haar partner Gerard Jellema. “Maarten Freriks kwam met het idee om waargebeurde verhalen met een Delfts tintje in het theater te laten vertellen. Daar wilden Gerard en ik ons graag voor inzetten en zo ontstond ‘Delft Vertelt’.”

De allereerste editie van ‘Delft Vertelt’ werd geopend door burgemeester Marja van Bijsterveldt. “We verwachtten dat ze een korte speech zou houden, maar tot onze verrassing hield ze een eigen, persoonlijk verhaal, waarmee ze de hele zaal inpakte,” zegt Joke. “Het bijzondere is, dat zij op 20 juni 2021 nogmaals op het podium staat als verteller. Daar zijn we erg blij mee.”

“Iedereen die meedoet aan ‘Delft Vertelt’ vertelt een waargebeurd verhaal, wat hen zélf is overkomen,” gaat Joke verder. “De verhalen hebben allemaal een link met onze mooie stad. Ik maak er een powerpointpresentatie met toepasselijke beelden bij. Dat kunnen foto’s zijn of filmpjes. Soms zijn het foto’s van een bepaalde straat in Delft en dan merk ik dat er een golf van herkenning door het publiek gaat.”

De verhalen worden steevast uit het hoofd verteld. “Want iets voorlezen of vertellen is een wezenlijk verschil,” vindt Joke. “Bij vertellen haal je het publiek naar je toe. Ze kijken door jóuw ogen. Sommige vertellers zijn bang de draad van hun verhaal kwijt te raken en schrijven wat steekwoorden op. Maar het is echt niet erg als je even hapert. Het publiek is altijd welwillend. Ze weten dat niemand van de vertellers professional is.”

Van tevoren worden de deelnemers goed gecoacht. “We houden twee of meer gesprekken vooraf. Daar zijn Gerard, ik of andere leden van de redactie. De redactie bestaat uit vijf mensen, die verstand van zaken hebben. We geven de aankomende verteller tips over de vertelvorm. Het spreekt veel meer aan wanneer iemand in de tegenwoordige tijd en in de ik-vorm vertelt. Iedereen zit er dan metéén in. En we adviseren niet een heel levensverhaal te vertellen. In samenspraak met de verteller belichten we één gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een levensbeslissing.”

Naast de verrassing van onze burgemeester als gastverteller, heeft Joke nog een leuk nieuwtje: “Op 18 juli wordt ‘Delft Vertelt’ in de openlucht gehouden. Goed verscholen, bij hotel De Plataan, is een prachtig, zeer gezellig binnenpleintje. Daar gaat het gebeuren.”

Terug naar de editie van 20 juni. Naast Marja van Bijsterveldt staan Martine Mulder, Bert Thierauf en Eddy Brunelli op het podium. Martine Mulder vertelt over een ontmoeting in haar huis die anders verloopt dan ze verwacht had. Het verhaal van Bert Thierauf gaat over een ogenschijnlijk simpele vraag van zijn buurvrouw en Eddy Brunelli heeft iets gedaan waar veel mensen alleen van kunnen dromen. De presentatie wordt verzorgd door Gerard Jellema. 

Wilt u de live editie van ‘Delft Vertelt’ bijwonen? Wees er snel bij, want de kaartverkoop gaat hard.

Door: Marie-Jet Eckebus