Gastschrijver Terry Brochard

Theaterbeleving oud vs. nieuw in het Rietveld Theater

Woensdagochtend, buiten is het lekker weer en ik heb afgesproken met Steven in het Rietveld Theater. Als ik aanklop bij zijn kantoor is hij nog druk in overleg met het bouwteam. Dat gaf mij de mogelijkheid zelf even een kijkje te nemen in de zaal. In het verleden heb ik hier gebruik gemaakt van de “doe het zelf” functie van het theater en heb ik wekelijks met een eigen theatergroep kunnen spelen. Verleden jaar ben ik opnieuw betrokken geweest bij het Rietveld Theater in de rol als theateradviseur. Vanuit Theateradvies BV heb ik gewerkt aan het programma van eisen. In 2015 ben ik afgestudeerd aan de TU Delft (Industrieel Ontwerpen) met het onderwerp theaterbeleving. Ik kijk naar een theater d.m.v. drie thema’s: logistiek, sociaal en artistiek. Vandaag ging ik bijpraten met Steven: hoe zit het nu met de theaterbeleving van het Rietveld? Hierin vergelijken we de huidige situatie met de toekomstige situatie. De koffie, post-its en een pen lagen klaar. We konden beginnen…

Logistiek verandert er een hoop in het nieuwe theater. Zonder het gevoel van de kleine schaal en de leuke plekjes om te zitten te verliezen komt er meer ruimte bij. Steven laat mij verschillende plattegronden zien en wijst aan wat er allemaal gaat gebeuren. Er komt voor het hele pand een centraal toilettenblok en een lift om het gebouw toegankelijker te maken. 

Door een nieuwe indeling van de foyer ontstaat er een logischere flow en daardoor minder dringen. Een aandachtspunt waar nog naar gekeken wordt is de locatie en logistiek van de kassa.

Ook al is het Rietveld Theater aan het groeien en meer aan het professionaliseren, de laagdrempeligheid blijft belangrijk. Steven spreekt met trots over de vele vrijwilligers die helpen bij het theater. Het is een droom om gedurende de hele dag mensen te kunnen ontvangen, zowel in de studio’s als in de foyer. Ontmoeting is belangrijk voor het theater en door meer ruimte te hebben voor activiteiten zullen er ook meer mensen over de vloer komen. Het gewenste scenario is een door de dag heel levendig gebouw waar makers, spelers en bezoeker elkaar ontmoeten.

Een van de grootste redenen voor de verbouwing is de artistieke groei van het theater. Er is op dit moment gewoon te weinig plek om bij te blijven met ambities van de organisatie. De professionele programmering groeit maar mag zeker niet in de weg komen te staan van het “doe het zelf” concept van het theater. Daar komen de tweede zaal en de studio’s bij kijken. Met meer studio’s en een extra zaal (die vooral gefocust zal zijn op “doe het zelf”) biedt Delft als stad meer ruimte voor artistieke ontwikkeling.

Het Rietveld is erg blij met de huidige sfeer in het theater en dat moet ook zeker zo blijven.

Terry Brochard

Terry Brochard

creatief directeur/ontwerper/facilitator
Theateradvies bv

Nieuwe tribune

Tot en met 4 juli hebben wij een crowdfundingsactie voor een nieuwe tribune.

Impressie