Gastschrijver Huib de Jong

In dit bouwblog maken we zo nu en dan graag ruimte voor gastschrijvers. Deze keer geven we het woord aan Huib de Jong, Delfts architect en als adviseur vanaf dag 1 betrokken bij het ontwikkelen van onze visie op de renovatie van het Rietveld Theater.

Comfort
Wat het leven gemakkelijker en plezieriger maakt

Soms loop je een gebouw of winkel binnen en dan krijg je meteen het gevoel dat er een aangename sfeer hangt. Nog zonder dat je iemand hebt gesproken of iets hebt beleefd vind je het prettig, gezellig en leuk.

Een ruimte kan blijkbaar iets uitstralen en je iets laten ervaren waardoor je je daar fijn en veilig voelt. Dat is vaak niet te omschrijven omdat het om ‘gevoel’ gaat. Gevoel laat zich niet beredeneren. Maar we kunnen natuurlijk wel ingaan op wat er met dit gevoel gebeurt, zonder diep in de psychologie te duiken.

Een gebouw, een ruimte, doet iets met mensen. Je vindt het vaak mooi of lelijk. Het gevoel wordt dan verbonden met de eerste ‘belevingswaarde’. En juist deze belevingswaarde is belangrijk als je kijkt naar ons theater. De eerste indruk moet direct goed zijn. Dat begint al bij de geleiding naar het theater, bij de entree wil je direct laten zien dat het gebouw een theater is. Daarbij helpt een mooie entree, aangekleed met sfeerlicht en naamaanduiding.

Wij zijn intensief aan het kijken naar die belevingswaarde. We streven ernaar dat ons publiek zich direct ‘prettig en thuis voelt’. Onbewust spelen daarbij een heleboel zaken een rol en zonder uitputtend te zijn, wil ik een paar zaken graag benoemen.

Ontvangst
Als de ontvangst in het theater aangenaam is, omdat de organisatie blij is dat je komt, dan werkt dat mee aan het ‘je prettig voelen’. Zodra je je jas hebt opgehangen, is het niet de bedoeling dat je het dan koud hebt. Dus wij zorgen ervoor dat de temperatuur aangenaam is.

Toiletten
De toiletten zijn samengebracht in één centrale ruimte voor het hele gebouw. Die centrale ruimte ligt op de tussenverdieping (mezzanine) tussen de begane grond en de 1e verdieping. Om filevorming te voorkomen zorgen wij voor zoveel mogelijk af te sluiten genderneutrale toiletten en genoeg wastafels zodat je snel weer naar de foyer of zaal kunt gaan. Op de begane grond komt een modern uitgerust toilet voor mensen met een beperking.   

Foyer
Ook hier geldt dat er één voorziening komt voor het hele gebouw, een centrale foyer dus. Dat geeft duidelijkheid. Als je de vergrote foyer binnenkomt is de ruimte aangenaam verwarmd. De sfeer van de ruimte doet denken aan een ontvankelijke huiskamer. Je voelt je direct ‘thuis’. Bij de grote centraal opgestelde bar kun je een drankje en een hapje nemen voordat wordt omgeroepen dat je naar de zaal kunt gaan. Niet één zaal maar twee zalen zullen de bezoekers gaan bedienen.

Zalen
De zalen worden professioneel uitgevoerd, volgens de geldende voorschriften. De verlichte tribune-trap loopt gelijkmatig op en is dus makkelijk te belopen. De zichtlijnen naar de vloer zijn sterk verbeterd en omdat je niet tegen het hoofd van je voorburen wilt kijken zijn de rijen een halve zitting verspringend uitgevoerd. Je zit op een kussen, krijgt een rugleuning en eventueel kun je gebruik maken van een inklapbare armleuning. De beenruimte is volgens de voorschriften vergroot. Het zal je opvallen dat de zalen prettig zijn qua temperatuur. In de winter of in de zomer. Een nieuwe uitgebreide klimaatinstallatie zorgt er voor dat je je prettig en aangenaam voelt en dus niet rilt van de kou of transpireert van de hitte.

Wat je niet waarneemt is dat je als het ware in een kooi zit. Om het geluid van de voorstellingen niet door te laten dringen bij de buren is een soort van geluidskooi gebouwd zodat de voorstelling alleen voor jou te volgen is.

Lift
Om bezoekers die voor de bovenzaal komen en slecht ter been zijn te bedienen, wordt er een lift opgenomen. Deze lift kan ook worden gebruikt om rekwisieten naar de bovenzaal te vervoeren.

Hal met posterwand
Voor de bezoekers hebben wij een soort van rustpunt gecreëerd in de vorm van een hal met posters en flyers. Hier kun je rustig gaan kijken waar je bij je volgende bezoek naar toe wilt gaan. Deze ruimten zijn gesitueerd op de begane grond en op de eerste verdieping.

Vlakke vloeren
Wij zullen zoveel mogelijk nastreven dat wij na de renovatie gelijkvloers zijn. Bij een oud gebouw is dat vaak lastig, maar wij doen onze uiterste best om zoveel mogelijk hellingbanen te vermijden.

 

Dit stukje is getiteld ‘comfort’ omdat het eigenlijk gaat over het ‘je op je gemak voelen’ en ‘naar de zin hebben’. Dat comfortgevoel vindt onbewust plaats. Als wij het onze gasten makkelijk maken en hen duidelijkheid bieden heb wij al veel bereikt. Als het theater daarnaast ook comfort biedt door de faciliteiten en zaken als temperatuur, ventilatie en ‘het je thuisvoelen’ dan kan het niet anders dan dat het bezoek aan het Rietveld Theater een feest is en blijft.

 

86696B36-E80F-41E0-A827-3470E49847CB_1_100_o

Huib de Jong

Architect / Adviseur Rietveld Theater

Steun het theater

Wil je de ontwikkelingen van het Rietveld Theater financieel steunen? Ontdek de mogelijkheden door op de button te klikken.

Impressie