Een uitje naar Ulm

Ulm light in Zuid-Duitsland, is qua grootte te vergelijken met Delft en heeft met 167m de hoogste kerktoren ter wereld. Dát en de fabriek van JB Lighting maken een bezoek aan Ulm tot een onvergetelijke belevenis!

Op bezoek bij JB Lighting
Op uitnodiging van Podiumtechniek BV was ik onlangs met 30 collega technici te gast bij JB Lighting, fabrikant van ‘intelligente lichtsystemen’. Theaterlicht wel te verstaan, op basis van LED, want ná de renovatie willen we beide theaterzalen in het Rietveld Theater voorzien van nieuwe, energiezuinige LED armaturen. Daarom zijn we nu al op zoek naar de best denkbare oplossing, waarmee we de komende 10 jaar vooruit kunnen. 

LED-armaturen
Vanwege de duurzaamheid zijn we voor het Rietveld Theater op zoek naar LED verlichting. Dit soort lampen verbruikt aanzienlijk minder stroom dan conventionele halogeen lampen, bij dezelfde lichtopbrengst. Daarnaast worden LED lampen aanzienlijk minder warm, zodat we kunnen besparen op de capaciteit van het koelsysteem en op het stroomverbruik. Bovendien hebben LED lampen een aanzienlijk langere levensduur dan de op dit moment gebruikte halogeenlampen. En, veel functies waarover het armatuur beschikt zijn op afstand bedienbaar en dus te programmeren.

Bijkomend voordeel van deze armaturen is dat ze dynamisch zijn, zogenaamde ‘moving heads’, zodat je via de lichtregeltafel ook de oriëntatie van de lichtbundel kunt aanpassen. Het stellen van het licht met het liftje is dus verleden tijd! Omdat dit allemaal programmeerbaar is kun je presets maken met lichtstanden voor verschillende toepassingen, die bijvoorbeeld via een touch screen op te roepen zijn. Er hoeft dus niet in alle gevallen een technicus aanwezig te zijn.

Zelf ontwikkelen
De LED-moving heads worden, inclusief alle onderdelen, door JB in eigen beheer ontwikkeld en gefabriceerd. Van de eerste bout tot de laatste moer, het gehele productieproces is gestroomlijnd, overzichtelijk en volledig gecontroleerd. 

Lokale materialen 
Van de componenten die niet in eigen huis geproduceerd kunnen worden, bevinden nagenoeg alle toeleveranciers zich binnen een straal van 50km rondom de fabriek. Vanwege de korte transportafstanden wordt het milieu zo min mogelijk met CO2 vervuild. 

CO2-neutraal produceren 
De energie en warmte voor het fabriekje met 30 medewerkers komt van warmtepompen en van biogas van een naastgelegen boerderij. In het dak van  het gebouw is een fotovoltaïsche installatie verwerkt die per jaar meer elektriciteit opwekt dan nodig is voor de gehele productie.

Alle verpakkingen worden netjes geopend en weer teruggestuurd naar de leveranciers voor hergebruik. Bovendien wordt het regenwater opgevangen in een stortbak van 200 m³ (200.000 liter), waarmee alle spoelprocessen in de productie, de wasmachine en de tuinirrigatie worden uitgevoerd. Ook de volledige drinkwaterbehoefte wordt hiermee gedekt.

Mooie producten
Leuk en inspirerend om te zien hoe een producent van theater armaturen op allerlei niveaus nadenkt over duurzaamheid. Voor ons is aandacht voor duurzaamheid een van de belangrijke uitgangspunten bij de renovatie van het Rietveld Theater. Wat dat betreft was het bezoek aan JB Lighting zeer de moeite waard, niet alleen vanwege de producten maar zeer zeker ook door de opgedane inzichten over duurzaam produceren.

Steven de Laet

Steven de Laet

Allround theatertechnicus
Betrokken bij het theater vanaf de start. Coördinator techniek, programmeur en producent. Maakt deel uit van het bouwteam.

Steun het theater

Wil je de ontwikkelingen van het Rietveld Theater financieel steunen? Ontdek de mogelijkheden door op de button te klikken.