Programmeur Hans van der Maas

Muziek zit in mijn genen, al vanaf mijn vroegste herinneringen draaide ik in mijn jongenskamer plaatjes en luisterde ik iedere zaterdagmiddag naar de Top 40 bij Radio Veronica. Ik heet Hans van der Maas, van 1962.

Verwonderlijk was het dus niet, dat ik in 2012 als freelance muziekprogrammeur bij het Rietveld Theater terechtkwam. Het bood mij de kans om hobby en werk op een ideale manier te combineren. Onder de naam ‘de Stilte valt zo Hard’ startte ik singer-songwriteravonden, met als motto ‘luistermuziek voor een muisstil publiek. Tijdens de avonden is er extra aandacht voor het licht, het geluid en de sfeer. Het Rietveld Theater is daarvoor ook de perfecte plek, het is intiem en gezellig. Per avond krijgt het publiek drie (een enkele keer twee) muzikale acts die het luisteren meer dan waard zijn. Later veranderde de naam van deze serie in QuiteQuiet en zo heet het nog steeds.

In het kielzog van deze avonden begon ik met een jongerenvariant: Jong QuiteQuiet. Een traject van zes avonden waarop zes jonge, talentvolle singer-songwriters van maximaal 23 jaar hun muziek laten horen aan het publiek én aan een jury. Ze krijgen onderweg opdrachten om songs te schrijven en coaching. Uiteindelijk kiest de jury één winnaar, de rest is tweede. In oktober begint de zevende editie van deze serie.

Incidenteel programmeer ik in de serie Highlights ook een bekende muzikant in het Rietveld Theater. Douwe Bob, Janne Schra, Tim Knol, Margriet Eshuys, Mathilde Santing, Ernst Jansz en Maaike Ouboter speelden al in deze serie. Ik herinner me dat Ernst Jansz tijdens zijn optreden veel langer speelde dan we hadden afgesproken, volgens mij een uur voor de pauze en ruim anderhalf uur na de pauze. Kennelijk had hij het naar zijn zin. Vrijdag 15 september staat de eerstvolgende gepland.

Programmeren is vooral een netwerk opbouwen, ervoor zorgen dat je de muziekwereld kent en dat de muziekwereld jou kent en je benadert om te mogen komen optreden. Zowel boekers als de artiesten zelf. De afgelopen jaren heb ik daarin veel energie gestoken en dat doe ik nog steeds.

Behalve muziek programmeren in het Rietveld Theater, regel ik incidenteel muziek op andere plekken. Als zzp’er doe ik nog een aantal dingen waar ik veel plezier aan beleef: ik ben tekstschrijver (in de meest algemene zin), ik draai daar waar ik gevraagd word als DJ Maesch plaatjes (vinyl) en ik bied de Soundtrack van je leven aan, een op maat samengestelde cd en tekstboekje over het leven van iemand. Leuk als cadeau.

Tot ziens in het fraaie Rietveld Theater.

Hans van der Maas

Programmeur